فاضلاب يا گنداب ممكن است خانگي يا تركيبي از فاضلاب خانگي، فاضلاب صنعتي و كشاورزي نيز می باشد.
فاضلاب های خانگی خالص از دستگاه های بهداشتی منازل مانند توالت، حمام ها، ماشین های لباسشویی، پساب آشپزخانه ها و یا فاضلاب حاصل از شستشوی قسمتهای گوناگون خانه تشکیل شده است. خواص فاضلاب های خانگی در سطح یک کشور تقریبا یکسان و تنها غلظت آنها بسته به مقدار مصرف سرانه ی آب در شهرها تغییر می کند. آنچه در شبکه های جمع آوری فاضلاب شهری به نام فاضلاب خانگی جریان دارد، علاوه بر فاضلاب خانگی خالص دارای مقداری فاضلاب بدست آمده از مغازه ها و فروشگاه ها و تعمیرگاه ها و کارگاه ها و موسسه هایی مانند آنها نیز می باشد، که در سطح شهر و به طور پراکنده وارد کانال های جمع آوری فاضلاب می گردند. لذا با توجه به نوع و تعداد این گونه موسسه ها ممکن است نوع فاضلاب در شهر تغییر کند، چنین فاضلابی را فاضلاب خانگی ناخالص می نامند.
خواص فاضلاب های صنعتی و پساب کارخانه ها بستگی به نوع فرآورده های کارخانه دارد. با توجه به این موضوع، مهمترین تفاوت های فاضلاب های صنعتی و فاضلاب های خانگی به شرح زیر است:
تنها قسمتی از فاضلاب صنایع که تقریبا در تمام کارخانه ها خاصیت یکسان دارند، فاضلاب بدست آمده از تشکیلات خنک کننده آنها است. آلودگی این فاضلابها بسته به تعداد دفعه هایی که آب برای خنک کردن کارخانه به کار برده شده است، متفاوت می باشد و معمولا آلودگی آنها کمتر از فاضلاب های دیگر می باشد و بیشتر به صورت وجود مواد نفتی و روغن در آنها نمودار می شود. در فاضلاب برخی از صنایع مانند کارخانه های بهره برداری از معادن، کارخانه های فولاد سازی و کارخانه های شیمیایی بیشتر مواد خارجی را مواد معدنی تشکیل می دهند. در صورتیکه در برخی دیگر از صنایع مانند کارخانه های تهیه ی مواد غذایی و کارخانه های نشاسته سازی بیشتر مواد خارجی در فاضلاب را مواد آلی تشکیل می دهند.
پساب بیمارستان کیفیتی مانند پساب مناطق شهری دارد، اما ممکن است ترکیبات بالقوه خطرناک گوناگونی هم در آن وجود داشته باشد. از جمله وجود عوامل بیماری زای میکروبی، مواد شیمیایی خطرناک، داروها، ایزوتوپ های پرتوساز و غیره است، که پساب بیمارستانی را متفاوت می سازد. حجم فاضلاب تولیدی به ازای هر تخت بیمارستانی حدود ۶۰۰ لیتر است، با توجه به این که یکی از منابع عمده تامین آب شرب منابع آبهای زیرزمینی است. فاضلاب به عنوان یک منبع بالقوه آلودگی منابع آب زیرزمینی و سطحی مطرح می باشد. در مناطقی که فاضلاب بیمارستان ها به شبکه های فاضلاب شهری متصل نیست، نسبت به دفع فاضلاب تصفیه نشده یا نیمه تصفیه شده بیمارستانی به محیط زیست تقریبا همیشه خطرهای عمده برای سلامت ایجاد می کند.