طراحی مدل ارزیابی عملکرد منابع انسانی بیمارستان ها ی دولتی بااستفاده از شبکه عصبی:
فرایند ارزیابی عملکردیکی از مهمترین فرایند توسعه منابع انسانی به شمار می رود. مهمترین عواملی که در طراحی یک فرایند ارزیابی عملکرد اثربخش لازم است مورد توجه قرار گیرند را می توان به شرح ذیل برشمرد:۱- شفاف سازی ارتباط عملکرد کارکنان با استراتژی ها و اهداف سازمان ۲- تعیین شاخصهای عملکردی جهت ارزیابی ۳-تعیین و برقراری ارتباط بین فرایند ارزیابی عملکرد با سایر فرایندهای توسعه منابع انسانی. نـظام ارزیابی عملـکـرد، یـکی از مهمترین و پایـه ای تـریـن زیـر نـظام هـای منـابع انسانی محسوب می شود ، بدیهی است که ارزیابی عملکرد کارکنان فرایندی بسیار مهم و از حساس ترین مسائلی است که مسئولان سازمانها با آن روبهرو هستند. این تحقیق درصدد است تا با مطالعه علل و عوامل مشخصی که میتواند بر روی عملکرد افراد در این حوزه اثرگذار باشد بتوان در هنگام استخدام یک فرد یا در هنگام همکاری با وی، میزان عملکردهای آتی وی را پیشبینی نمود. این عمل به کمک روش استنتاج شبکه عصبی-فازی انطباقی[۱] انجام خواهد شد تا از یک سو با متغیرهای زبانی و از سوی دیگر بتوان به مدد روشهای شبکه عصبی این مطالعه را انجام داد.
استفاده از داده کاوی جهت شناسایی فرآیندهای کلیدی و تعیین نقشه مهندسی فرآیندهای سازمانی[۲]:
امروزه دیگر نمیتوان انتظار داشت که تنها با داشتن برخی اطلاعات جزئی یا به کمک نقشه فرآیندهای کسبوکار[۳] بتوان به سهولت به بهبود یا بهینگی لازم در مهندسی فرآیندهای سازمانی دست یافت. مسلماً نمیتوان با چند دلیل جزئی، یک فرآیند را بواسطه طولانی مدت، پیچیده بودن و … به عنوان نقطه آغاز انتخاب و مطمئن بود که میتوان به بهود لازم رسید. در این تحقیق، ابتدا محقق به تدوین نقشه فرآیندهای سازمانی پرداخته، به کمک تعیین شاخصهایی در ادبیات میتواند شاخصهای مهم فرآیندی در سازمان را تعیین نموده و با گردآوری اطلاعات مورد نیاز از فرآیندها و به کمک روشهای خوشهبندی مشخص نماید که در هر سطح یا دپارتمان سازمانی می بایست بدنبال کدامین فرآیند رفته و با تحریک آن به بهبود لازم دست یافت.
ارائه روشی جهت پیشبینی و انتخاب سیاست مناسب استقرار و ایجاد سایت های نفتی به کمک داده کاوی:
برای بسیاری از متخصصان حوزه طراحی سایتهای استخراج نفت (گاز)، ایجاد زیرساختها و … این مسئله همواره جای سوال است که چه زمانی و با چه هزینهای به ایجاد یک سایت جدید بپردازند. شرکتهای نفتی با در اختیار داشتن سایتهای متعددی که میبایست پاسخگوی فعالیتهای بیشماری باشد همواره با این چالش اساسی روبرو است که چگونه میتوان به احداث سایتها به نحوی پرداخت که بتوان عملکرد اجرایی را به حداکثر رساند و نیز در تلاشی به کمینه ساختن هزینهها در این حوزه پرداخت. برای اجرای این امر پیشنهاد میشود از روشهای دادهکاوی که مبتنی بر واقعیتهای نهفته در داده حکایت دارند استفاده شود تا بتوان از رویکردهای تجربی جلوگیری نمود. بر این اساس روش دادهکاوی سیستم استنتاج فازی عصبی انطباقی[۴] میتواند در این زمینه مناسب تلقی گردد.
استفاده از شبکه عصبی و تکنیک SVM برای ارزیابی و پیشبینی عملکرد آتی پروژه ها:
مدیران پروژه های مختلف معتقدند که هر میزان هم که یک پروژه به دقت برنامهریزی شده باشد بازهم در اجرا بسیاری از عوامل میتوانند موجب بروز مشکل تلقی گردند و برنامه را منحرف نمایند. قطعاً با درایت و هوشمندی میتوان به پایش برنامه دست یافت اما بهتر به نظر میرسد که بتوان از ابتدا برای چنین عواملی پیشبینیهای لازم را داشت به عنوان مثال با در اختیار داشتن تعدادی از ویژگیهای اصلی هر پروژه و تعدادی پروژه انجام شده، با احساس نیاز به اجرای یک پروژه جدید، سیستم طراحی شده قادر باشد انواع انحرافات را مشخص نماید. چنین ابزاری به شدت میتواند راهنمای مدیران پروژهها در بهبود برنامهریزی و مواجهه با عدم قطعیت تلقی گردد.
استفاده از شبکه عصبی برای تهیه برنامه نگهداری و تعمیرات مناسب دستگاه های ATM و POS بانکی:
به کمک شبکه عصبی فازی انطباقی میتوان انتظار داشت با در اختیار داشتن متغیرهای زیادی همچون میزان استفاده، تعداد دستگاههای مجاور در همان شعبه (فروشگاه)، تعداد دستگاههای بانکهای دیگر در همان اطراف، تعداد روزهای تعطیل در هفته و …، میبایست نسبت به ارائه یک برنامه دقیق نگهداری و تعمیرات جامع[۵] در نقاط مختلف شهر پرداخت به نحوی که سطح رضایت در عین کاهش هزینهها لحاظ گردد. به عبرات دیگر محقق باید به این سوال پاسخ دهد که کدامین استراتژیهای نت (نگهداری و تعمیرات) میتوانند در عین کاهش هزینههای نت و مانند آن موجب افزایش رضایت مشتری ( در اثر کاهش تعداد خرابی دستگاهها) شود.
استفاده از شبکه عصبی به همراه هوش مصنوعی برای تخصیص و تغذیه مناسب دستگاه های خودپرداز بانکی:
تاکنون چند بار با عدم امکان پرداخت وجه توسط دستگاه های خودپرداز مواجه شدهاید؟ مسلماً هر بانکی بر اساس سیاستهای از پیش تعیین شده خود، سقف مشخصی از اسکناس را برای تزریق به دستگاه های خودپرداز تعیین نموده است. س.الی که پیش میآید آن است که بر اساس ویژگیهای استفاده از دستگاههای خودپرداز، میبایست مشخص گردد که کدامین دستگاه و به چه میزان تزریق داشته باشد تا کمترین مواجهه با کمبود برای مشتری رخ دهد؟ به عبارت دیگر محقق درصدد است در برابر استراتژی تقسیم برابر منابع، به تقسیم عادلانه منابع بر اساس کاهش تعداد دفعات مواجهه با کمبود بپردازد.
برای دریافت موضوعات جدیدتر و کامل تر و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
ضمنا این بخش تازه افتتاح شده است و در آینده نزدیک پربارتر خواهد بود. پس دوباره به ما سر بزنید.
[۱] Adaptive neuro-fuzzy inference systems (ANFIS)
[۲] Business process reengineering (BPR)
[۳] Business process map (model)
[۴] Adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS)
[۵] Total preventive maintenance
کلمات کلیدی: بانک موضوع پایان نامه مدیریت فناوری اطلاعات -بانک موضوعات پایان نامه مدیریت فناوری اطلاعات – موضوع پایان نامه مدیریت فناوری اطلاعات -موضوع جدید پایان نامه مدیریت فناوری اطلاعات -موضوعات پایان نامه مدیریت فناوری اطلاعات – موضوعات جدید پایان نامه مدیریت فناوری اطلاعات – موضوعات پایان نامه مدیریت-موضوع پایان نامه مدیریت- موضوع جدید پایان نامه مدیریت-موضوعات جدید پایان نامه مدیریت-بانک موضوع پایان نامه مدیریت-بانک موضوعات پایان نامه مدیریت-موضوعات پایان نامه صنایع-موضوع پایان نامه صنایع- موضوع جدید پایان نامه صنایع-موضوعات جدید پایان نامه صنایع-بانک موضوع پایان نامه صنایع