با فرا رسیدن بلوغ، تغییرات هورمونی- به ویژه تولید آندروژن در نوجوانان هر دو جنس- به افزایش انگیزش جنسی منجر میشود. نوجوانان در پاسخ، در مورد اینکه چگونه میل جنسی خود را در روابط اجتماعی کنترل کنند، بسیار نگران میشوند. تواناییهای شناختی جدید که درک دیدگاه دیگران و به خوداندیشی را شامل میشوند، بر تلاشهای آنها در انجام این کار تأثیر میگذارند.
الف) تأثیر فرهنگ
بسیاری از والدین از بیم شرمندگی یا نگرانی از اینکه نوجوانان آنها را جدی نخواهند گرفت، از بحث درباره مسائل جنسی خودداری میکنند. نوجوانانی که از والدین خود درباره مسائل جنسی اطلاعات نمیگیرند، احتمالاً آنها را از دوستان، کتاب ها، مجله ها، فیلم ها، تلویزیون و اینترنت یاد میگیرند. پیام هایی که به وسیله این منابع ارسال می شوند متضاد هستند. از یک سو، بزرگترها تأکید میکنند که آمیزش جنسی در سن پایین و خارج از زندگی زناشویی غلط است. از سوی دیگر، محیط اجتماعی گسترده تر، برانگیختگی و احساسات عاشقانه میل جنسی را ستایش میکند.
ب) ویژگیهای نوجوانانی که از لحاظ جنسی فعال هستند.
فعالیت جنسی زودهنگام و مکرر نوجوانان با ویژگی های فردی، خانوادگی، همسالان، و تحصیلات، ارتباط دارد. از جمله این ویژگی ها میتوان به این موارد اشاره کرد: تکانشگری کودکی، احساس کنترل شخصی ضعیف بر وقایع زندگی، زمان بندی زودهنگام بلوغ، طلاق والدین، خانواده های تک والد و خانواده هایی که ناپدری یا نامادری سرپرستی را بر عهده دارد، اندازه بزرگ خانواده، اعتقاد مذهبی کم یا معتقد نبودن به مذهب، نظارت ضعیف والدین، ارتباط آشفته والد- فرزند، دوستان و خواهر- برادران بزرگتر که از لحاظ جنسی فعال هستند، عملکرد تحصیلی ضعیف، آرمانهای تحصیلی پایین، و گرایش به انجام دادن اعمال هنجارشکن، از جمله مصرف الکل و مواد مخدر و بزهکاری.
چون بسیاری از این عوامل با بزرگ شدن در خانواده کم درآمد ارتباط دارند، تعجب آور نیست که فعالیت جنسی زودهنگام در بین نوجوانان خانواده هایی که از لحاظ مالی محروم هستند، شایع تر است. زندگی در محله پرمخاطره- محله ای که پر از تبهکاری و خشونت است- نیز احتمال فعال بودن جنسی نوجوانان را افزایش میدهد.
ج) مصرف وسایل ضد بارداری.
گرچه وسایل ضدبارداری در سال های اخیر افزایش یافته است، ۲۰ درصد نوجوانانی که در آمریکا از لحاظ جنسی فعال هستند، در معرض خطر حاملگی ناخواسته قرار دارند، زیرا به طور مرتب از وسایل ضدبارداری استفاده نمیکنند. یک دلیل آن این است که چون درک کردن دیدگاه دیگران در نوجوانان پیشرفت کرده است، شدیداً نگران عقاید دیگران درباره خود میشوند. علاوه بر این، نوجوانان اغلب در جریان فشارهای اجتماعی روزمره، عواقب پرداختن به رفتارهای مخاطره آمیز را نادیده میگیرند.
محیط اجتماعی نیز در اکراه نوجوانان از مصرف وسایل ضدبارداری دخالت دارد. نوجوانانی که تحصیلات کافی و کار مناسب ندارند، به احتمال زیاد به آمیزش جنسی غیر مسئولانه میپردازند و گاهی آن را در قالب روابطی انجام میدهند که با بهره کشی مشخص میشود.
نوجوانانی که با والدین خود بی پرده درباره مسائل جنسی و وسایل ضد بارداری صحبت میکنند به احتمال بیشتری از وسایل جلوگیری استفاده مینمایند.
بیماری های آمیزشی
نوجوانانی که از لحاظ جنسی فعال هستند، در معرض بیماری های آمیزشی قرار دارند. میزان بیماری های آمیزشی در نوجوانان، بالاتر از تمام گروه های سنی است. نوجوانانی که بیشتر در معرض خطر قرار دارند همانهایی هستند که به احتمال زیاد به رفتار جنسی غیر مسئولانه می پردازند: نوجوانان فقرزده ای که احساس درماندگی میکنند.
در حال حاضر، جدی ترین بیماری آمیزشی ایدز است. نوجوانان سوء مصرف مواد که از سرنگ های مشترک استفاده میکنند، نوجوانان پسر که با دختران مبتلا به HIV مثبت آمیزش جنسی دارند، اغلب موارد را تشکیل میدهند. مرد حداقل دو برابر راحت تر، زن را به هرگونه بیماری آمیزشی، از جمله ایدز مبتلا میکند، در حالی که زن به این راحتی مرد را مبتلا نمیکند.
در نتیجه درس های مدرسه و اقدامات رسانه ها، تقریباً ۶۰ درصد دانش آموزان دوره متوسطه و ۹۰ درصد دانش آموزان دبیرستانی از واقعیتهای اساسی ایدز آگاهند. با این حال، اغلب آنها درباره بیماری های آمیزشی دیگر و عواقب آنها آگاهی محدودی دارند، آسیب پذیری خود را دست کم میگیرند، و درباره نحوه محافظت از خود، اطلاعات کافی ندارند.