مطالب آموزشی مهندسی عمران - محیط زیست
اهداف مدیریت مصرف آب
دسامبر 14, 2016
مطالب آموزشی مهندسی عمران - محیط زیست
انواع فاضلاب | فاضلاب­ های خانگی | فاضلاب­ های صنعتی | فاضلاب­ های بیمارستانی
دسامبر 14, 2016
مطالب آموزشی مهندسی عمران - محیط زیست

مطالب آموزشی مهندسی عمران - محیط زیست

فاضلاب

فاضلاب يا گنداب عبارت است از آب استفاده شده­ اي كه براي مصرف خاص خود قابل استفاده مجدد نيست يا به عبارتي كيفيت آن پايين­تر از قبل از استفاده از آن مي­ باشد. اين آب داراي مقاديري فضولات جامد و مايع است كه از خانه­ ها، خيابان­ ها، شستشوي زمين­ ها و در مجموع ناشي از فعاليت­ هاي انساني نظير سرويس­ هاي بهداشتي، كارخانه­ ها، صنايع و كشاورزي است .چون اين آب اغلب ناپاك و داراي بويي ناخوشايند است، گنداب نيز ناميده مي­ شود. حجم فاضلاب توليدي در اجتماعات به موارد زير بستگي دارد:

  • عادات فردي: هر چه ميزان مصرف آب مردم بيشتر باشد، فاضلاب توليدي آن­ها بيشتر خواهد شد.
  • نوع شبكه گردآوري فاضلاب: تركيبي يا مجزا، در نوع تركيبي حجم فاضلاب بيشتر خواهد شد.
  • تغييرات فاضلاب در زمان.

ترکیب فاضلاب

تقریبا حدود ۹۹٫۹ درصد فاضلاب، آب و فقط حدود ۰٫۱ درصد آن را مواد جامد (ناخالصی) تشکیل می ­دهد (تقوایی­پور، ۱۳۸۰). ولي همين ميزان اندك جامدات كه بخشي از آن در اثر استفاده در چرخه مصرف به آب وارد مي­ گردد، كيفيت فاضلاب را بسيار تقليل مي­ دهد، به نحوي كه هر ليتر اين فاضلاب مي­ تواند هزاران ليتر آب تميز را آلوده نمايد. جامدات فاضلاب را به دو دسته جامدات محلول و جامدات معلق تقسيم مي ­نمايند. هر كدام از اين جامدات به دو شكل آلي و غير آلي (معدني) در فاضلاب وجود دارند. ورود مواد آلي به فاضلاب از مهم­ترين ويژگي­ هاي فاضلاب از نقطه نظر آلودگي مي­ باشد. مواد آلي در حين تجزيه توسط ميكروارگانيسم­ هاي موجود در فاضلاب باعث تقليل اكسيژن محلول و ايجاد شرايط عفوني و توليد بوهاي نامطبوع مي ­گردند. وجود تركيبات ازت و فسفر در فاضلاب و ورود آنها به محيط ­هاي آبي باعث ازدياد رشد گياهان آبزي و بخصوص جلبك­ها در آب مي ­گردد. اين موضوع ممكن است در نهايت به از بين رفتن منبع آب منجر شود. فاضلاب خانگي حاوي تعداد بسيار زيادي ميكروارگانيسم مي ­باشد. بطوري كه در هر ۱۰۰ میلی ­لیتر فاضلاب ۱ تا ۱۰ عدد باكتري كليفرم وجود دارد. وجود انواع ميكروارگانيسم ­هاي بالقوه بيماري­زا در فاضلاب، اجتناب­ ناپذير مي­ باشد. عوامل باكتريائي نظير ويبريوكلرا، سالونلا تيفي، شيگلا، باسيل سياه زخم، لپتوسپيرا، عوامل ويروسي مانند آدنوويروس ­ها، ويروس ­هاي روده ­اي، ويروس­ هاي عامل هپاتيت A و هپاتیت E عامل نورواك، رئوويروس و روتاويروس، تك ياخته­ ها مانند بالانتيديوم، كريپتوسپوريديم، آنتاموبا هيستوليتيكا و ژيارديا لامبليا و انواع كرم ­ها و انگل­ هاي بيماري­زا، عوامل عفوني بالقوه در فاضلاب مي ­باشند. با توجه به پتانسيل بالاي فاضلاب در ايجاد آلودگي محيط زيست و به خطر انداختن بهداشت عمومي جامعه، مديريت فاضلاب در هر جامعه­اي بسيار مهم مي­ باشد. اين مديريت شامل انتقال سريع و بهداشتي فاضلاب از منابع توليد به محل مناسب، تصفيه و دفع بهداشتي فاضلاب مي­ باشد.

TMRG
گروه تحقیقاتی طلوع با هدف ارائه آموزش و مشاوره با روش های نوین در زمینه رشته های علوم انسانی، علوم پایه و رشته های فنی و مهندسی پایه گذاری شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.