واکنش هایی به تغییرات بلوغ
نخستین قاعدگی برای دخترهایی که اطلاعات زیادی ندارند، تکان دهنده و ناراحت کننده است. همانند واکنش دخترها به نخستین قاعدگی، پاسخ پسرها به نخستین انزال، بیانگر احساس های گوناگون است. تقریباً تمام پسرها از قبل اطلاعاتی درباره انزال دارند، ولی بسیاری از آنها میگویند هیچ کس قبل از بلوغ یا در خلال آن، درباره تغییرات جسمانی چیزی به آنها نگفته است. معمولاً آنها اطلاعات خود را از مطالعات خودشان یا وب سایت ها دریافت میکنند.
تعدادی از جوامع قبیله ای و روستایی، شروع بلوغ را با مراسم تشرّف جشن میگیرند که نوعی اطلاعیه تشریفاتی به جامعه است که از اهمیت تغییر در امتیاز و مسئولیت خبر میدهد. در نتیجه، نوجوانان میدانند که در فرهنگ آنها برای رسیدن به بلوغ ارزش قائلند. در مقابل در جوامع غربی به گذر از کودکی به نوجوانی یا از نوجوانی به بزرگسالی توجه رسمی کمی میکنند.
تغییر بلوغ، هیجان، و رفتار اجتماعی
عقیده رایج این است که بلوغ با دمدمی بودن نوجوانان و تمایل آنها به جدایی جسمانی و روان شناختی بیشتر از والدین، ارتباط دارد.
۱- دمدمی بودن نوجوانان.
سطح بالاتر هورمون بلوغ با دمدمی بودن بیشتر ارتباط دارد، ولی فقط اندکی. گزارش ها خبر میدهند که خلق در اواخر نوجوانی وضع ثابتی به خود میگیرد و در مجموع، نوجوانانی که روابط حمایت کنندهای با خانواده و همسالان دارند، در مقایسه با همسالانی که حمایت های اجتماعی اندکی دارند، بیشتر از خلق مثبت و کمتر از خلق منفی خبر میدهند. در مقابل، نوجوانانی که سازگاری خوبی نداشتهاند- که عزت نفس آنها پایین است، مشکلات سلوک دارند، یا بزهکار هستند- به تجربه های روزمره ناخوشایند با هیجان منفی نیرومندتری واکنش نشان میدهند، که شاید مشکلات سازگاری آنها را بدتر کند.
۲- روابط والد-فرزند.
پژوهش در فرهنگ های مختلف مثل ایالات متحده و ترکیه نشان میدهد که بلوغ با افزایش اختلاف والد- فرزند ارتباط دارد که تا اواسط نوجوانی ادامه مییابد. جدایی نوجوانان از خانواده مانع از روابط جنسی بین خویشاوندان تنی نزدیک میشود، اما چون نوجوانان در کشورهای صنعتی هنوز از لحاظ مالی به والدین وابسته هستند، نمیتوانند خانواده را ترک کنند. در نتیجه، جایگزین جدیدی نمایان میشود: فاصله گیری روان شناختی.
اختلاف نظرهای والد-نوجوان عمدتاً روی مسائل روزمره، مانند رانندگی، قرار ملاقات با دوستان، و ساعات منع رفت و آمد تمرکز دارند. هرچه اختلاف نظر والدین و نوجوانان درباره آمادگی نوجوانان برای مسئولیت های جدید بیشتر باشد، دعوا و مشاجره آنها بیشتر است.
والدین و نوجوانان، هم تعارض دارند و هم به یکدیگر محبت میکنند و معمولاً درباره ارزشهای مهمی چون صداقت و اهمیت تحصیلات، توافق دارند.