بخش نخست جلسه دفاع ارائه گزارش شفاهی دانشجو از مراحل تحقیق خود و یافتههای آن است. بخش دوم زمان شنیدن نظرات داوران و پاسخ به پرسشهایی است که مطرح میکنند. هیئت داوران پرسشهای خود را بر اساس متن پایاننامه که قبلاً خواندهاند؛ و گزارش شفاهی دانشجو که در جلسه شنیدهاند مطرح می سازند.
بخشی از ارزیابی داوران مبتنی بر توان ارائه مطالب و مهارت دانشجویان در پاسخگویی به پرسشهاست. در نتیجه، هر چه دانشجویان آرامش بیشتری داشته باشند، با سهولت بیشتری میتوانند پاسخگوی پرسشهای داوران باشند. پس به خاطر داشته باشید، نخستین وظیفه شما در جلسه دفاع این است که آرامش خود را حفظ کنید.
کمتر جلسهای است که با مشکلات ویدئو پروژکتور یا ناهمخوانی فونتهای فایل پاورپوینت مواجه نشود. بر این اساس، پیشنهاد میشود بین یک تا نیم ساعت پیش از برگزاری جلسه به سالن مربوطه مراجعه کنید و از سلامت دستگاههای رایانهای آنجا مطمئن شوید. ضمناً بهتر است فایل پاورپوینت ارائه خود را در دو فرمت ۲۰۰۳ و ۲۰۰۷ ذخیره کنید تا مشکلی در اجرای آن نداشته باشید. اگر این فایل را در فلش ذخیره کردهاید، بهتر است در دو فلش مجزا ذخیره شده باشد، تا در صورت بروز مشکل در یکی، امکان استفاده از دیگری باشد. ضمناً ارسال نسخهای از آن به نشانی ایمیل خودتان به عنوان پشتیبان سوم نیز توصیهای تکمیلی است. زیرا ممکن است به هر دلیل دستگاه مستقر در سالن توانایی کپی فایل شما را از فلش نداشته باشد، که در این صورت میتوانید آن را از ایمیل خود دریافت کنید. همچنین قلم و کاغذ هم برای یادداشت نظرات داوران همراه داشته باشید.
فرصت شما برای ارائه گزارش شفاهی محدود و بین ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت است. بنابراین، تعداد اسلایدها باید متناسب با این زمان باشد. مثلاً اگر بخواهد برای هر اسلاید حدود یک دقیقه وقت اختصاص دهید، آنگاه تعداد آنها باید بین ۲۰ تا ۳۰ عدد باشد. بنابراین، مراقب باشید تعداد اسلایدها بیش از این نباشد. ضمن آنکه متن هر اسلاید باید کاملاً موجز، مختصر و تیتروار تدوین شود.
بعضی از دانشجویان در ارائه گزارش شفاهی خود محتوای فایل پاورپوینت را روخوانی میکنند؛ یا متنی کاملاً رسمی را که قبلاً آماده کردهاند برای حاضران میخوانند. این روش دو اشکال عمده دارد. نخست آنکه وقتی شما متن پاورپوینت را برای اعضاء جلسه میخوانید، آنان نمیدانند به شما گوش دهند یا همراهتان همان متن را دنبال کنند. در این صورت ارتباط چندانی بین سخنران و شنوندگان برقرار نمیشود. ضمن آنکه جلسه ی دفاع کاملاً خشک و رسمی خواهد بود.
برخلاف گمان برخی از دانشجویان، داوران قابل پیش بینی هستند. کافی است خودتان را جای داور بگذارید و با پرسش های پرتکرار آنان آشنا باشید. راستی اگر شما جای داور بودید، چه پرسشهایی مطرح میکردید؟ بدیهی است که پرسشهای احتمالی آنان محدود است و شما باید برای پاسخ به آنها آماده باشید.
در جلسه دفاع علاوه بر مهارت در سخنرانی، باید مهارت کافی در شنیدن فعال نیز داشته باشد. حتی میتوان گفت اهمیت مهارت شنیدن در این جلسه اگر بیشتر از مهارت در سخنرانی نباشد، بیتردید کمتر از آن نیست. بارها در جلسههای دفاع شاهد بودهام که دانشجویان به دلیل استرس و اضطرابی که دارند، پرسش داور را درست نشنیده و در نتیجه پاسخی میدهند که هیچ کمکی به آنان نخواهد کرد.
و سایر نکات:
کارهایتان را به دقیقه ۹۰ موکول نکنید.
استرستان را کنترل کنید.
جلسه دفاعتان را شبیه سازی کنید.
از داوران و جلسه دفاع برای خودتان غول نسازید.
دانشجو باید سعی کند گزارش خود را به طور خلاصه و رسا به جلسه ارائه کند و از حاشیه روی و توضیحات اضافی پرهیز نماید تا بتواند در وقت مقرر حق مطلب را ادا کند.