دایانا بامریند در یک رشته تحقیقات، با زیر نظر گرفتن والدینی که با فرزندان پیشدبستانی خود تعامل میکردند، اطلاعاتی را در مورد شیوههای فرزندپروری گردآوری کرد معلوم شد که فرزندپروری دو جنبه دارد، جنبه اول، پرتوقع بودن است. برخی از والدین، معیارهایی عالی برای فرزندانشان مقرر میکنند و از آنها توقع دارند که این معیارها را برآورده سازند. والدین دیگر، توقع خیلی کمی دارند و به ندرت سعی میکنند رفتار فرزندانشان را تحت تأثیر قرار دهند. جنبه دوم، پاسخدهی است. برخی والدین، نسبت به فرزندان خود پذیرا هستند و به درخواستهای آنها پاسخ میدهند. آنها غالباً به بحث آزاد و گفتگو با فرزندانشان میپردازند. برخی والدین هم، طردکننده و بی اعتماد هستند. ترکیبات گوناگون پرتوقعی و پاسخدهی، شیوههای فرزندپروری را به بار میآورد.
روی سه مورد از آنها تأکید کرد: مقتدرانه، مستبدانه و سهل گیرانه.
فرزندپروری مقتدرانه، متناسبترین روش فرزندپروری است. والدین مقتدر، درخواستهای معقولی برای پختگی دارند و این درخواستها را با تعیین محدودیتها و اصرار بر آنکه کودک باید از آنها تبعیت کند، به اجرا میگذارند. در عین حال، آنها صمیمیت و محبت نشان میدهند، صبورانه به نقطه نظرهای فرزندشان گوش میکنند و مشارکت در تصمیمگیری خانوادگی را ترغیب مینمایند. فرزندپروری مقتدرانه روشی منطقی و دموکراتیک است که طی آن، حقوق والدین و کودکان محترم شمرده می شود.
والدینی که از شیوه مستبدانه استفاده میکنند، نیز متوقف هستند ولی برای پیروی کردن آن چنان ارزش زیادی قائل هستند که فرزندشان دوست ندارد، پیروی کند. «همان کاری را که من گفتم انجام بده!» نگرش این والدین است، در نتیجه، چون آنها انتظار دارند فرزندانشان از دستورات بزرگترها بیچون و چرا اطاعت کنند، کمتر به گفتگو با آنها میپردازند. اگر کودک اطاعت نکند، والدین مستبد به فشار و تنبیه متوسل میشوند.
بامریند دریافت کودکان پیش دبستانی که دارای والدین مستبد میباشند، مضطرب، گوشهگیر و ناخشنود هستند. وقتی که آنها با همسالانشان تعامل میکردند، در صورت ناکامی، با خصومت واکنش نشان میدادند. دخترها وابسته و بیعلاقه به کند و کاو بودند و از تکالیف چالشبرانگیز، عقبنشینی میکردند.
والدین سختگیر یا مستبد که دارای خانوادههای سختگیر میباشند، ویژگیهای زیر را دارند:
این والدین که میتوان از آنها تحت عنوان والدین خودکامه نیز نام برد، والدینی هستند که صرفاً به فرزند خود میگویند که چه باید بکند.
والدینی که از شیوه سهلگیرانه استفاده میکنند، مهرورز و پذیرا هستند ولی متوقع نیستند و از هر گونه اعمال کنترل خودداری میکنند. والدین آسانگیر به فرزندانشان اجازه میدهند در هر سنی که هستند خودشان تصمیم بگیرند. در حالی که هنوز قادر به انجام این کار نیستند. آنها میتوانند هر وقت که دوست دارند، غذا بخورند و بخوابند و هر قدر که میخواهند تلویزیون تماشا کنند. مجبور نیستند طرز رفتار خود را یاد بگیرند یا کارهای خانه را انجام دهند اگرچه، برخی از والدین سهلگیر، واقعاً معتقدند که این روش بهترین است. خیلی دیگر از توانایی خود در تأثیر گذاشتن بر رفتار فرزندشان مطمئن نیستند و از لحاظ خود بیکفایت و بیبرنامه هستند.
بامریند دریافت که فرزندان والدین سختگیر خیلی ناپخته هستند آنها در کنترل کردن تکانههایشان مشکل داشتند وقتی از آنها میخواستند کاری را انجام دهند با تمایل آنها مغایر بوده نمیکردند آنها بسیار پرتوقع و وابسته به بزرگترها بودند و در مقایسه با کودکانی که والدینشان کنترل بیشتری اعمال میکردند، در تکالیف پیشدبستانی استقامت کمتری نشان میدادند. رابطه بین تربیت آسانگیر و رفتار وابسته، خصوصاً در پسرها نیرومند بود.
والدین آسانگیر دارای ویژگیهای رفتاری زیر هستند: