همراهان گرامی، امروز می خواهیم نمونه های دیگری از شیوه عملی مقاله نویسی را برای شما عزیزان ارائه دهیم.
امروزه تقریبا هر فردی – اگر نتوانیم بگوئیم همه، می توانیم ادعا کنیم که بیشتر افراد – چه به صورت رسمی و چه به صورت غیر رسمی تجربه ی آموزش را داشته و در بیشتر کشورهای جهان یادگیری رسمی نیز همچون یادگیری زبان مادری به عنوان یک اصل مطرح است که به ناچار به یک نقش مسلط در جامعه تبدیل شده است. برخی از کشورهای جهان اکنون دیگر به نیروی انسانی بویژه نیروی انسانی متخصص به عنوان سرمایه ی واقعی کشور خود می نگرد و رشد و توسعه را بدون این سرمایه امکانپذیر نمی داند و تبدیل نیروی انسانی خود به یک نیروی متخصص مولد را هدف اصلی خود قلمداد کرده و در راستای این هدف حرکت می نمایند. بنابراین، در بسیاری کشورهای جهان آموزش همگانی به عنوان یک اصل به صورت اجباری شده و به نظر می رسد هر چه که جهان به سوی جلوتر حرکت می کند آموزش های تخصصی که در دانشگاهها به ثمر می نشیند نیز اهمیت بیشتری می یابد.
در سال های اخیر در برخی از کشورها از جمله ایران تلاش شده است با در نظر گرفتن مشوق های موثری نظیر تقسیم و سلسله مراتب پست براساس میزان سود یا درجه آموزشی، پرداخت حقوق و مزایای بیشتر به تحصیل کردگان و حتی در نظر گرفتن پایگاه اجتماعی برتر افراد را به سوی دانشگاهها سوق دهند و بدینسان تربیت نیروی متخصص مورد نیاز را سرلوحه کار خود قرار داده اند.
اما برای، نیل به این هدف یعنی تربیت نیروی متخصص می بایست ابزار لازم نیز فراهم آید. یکی از مهمترین و شاید بتوان گفت مهمترین ابزار در این راستا وجود معلمان و استادان مناسب در مدارس و دانشگاه هاست. در فرهنگ ما، معمولاً معلم یا استاد را فردی باهوش، عاقل، و مجرب می دانند که به بهترین وجه می داند چگونه می بایست اطلاعات را به دانش آموزان یا دانشجویان منتقل نماید. شاید انتقال اطلاعات یکی از وظایف معلمان و استادان باشد، ولی این افراد وظایف دیگری نیز برعهده دارند که از آن جمله می توان به ایجاد و تقویت بینش، اجتماعی کردن و حتی آموزش کنار آمدن و غیره اشاره کرد. شاید یکی از از تفاوت های اساسی بین معلمان و استادان این باشد که استادان در سطحی تخصصی تر عمل می نمایند، در حالی که معلمان در سطحی عمومی تر. به هر حال، در این پژوهش چون هدف بررسی وضعیت و شرایط استاد نمونه است، سعی می گردد این پرسش مطرح و پاسخ داده شود که در واقع یک استاد خوب و نمونه کیست؟
از ویژگی های یک استاد خوب انتقال اطلاعات است. روش های آموزشی ابتکاری و جدیدی در دانشگاه ها مطرح می گردد که مهندسی آموزش وظیفه ی بررسی و گسترش انها را برعهده دارد. این روش های متنوع می توانند با ابزارهای آموزشی جدیدی از جمله ی اسلاید، ویئو پرژکتور، نوارهای فیلم و غیره همراه گردند تا در کار آموزش تسهیل گردد. به رغم وجود ابزارهای آموزشی جدید، هنوز هم سخنرانی و خطابه مهمترین ابزار آموزشی است. پس، لازم است این ابزارها همراه با خطابه مدنظر قرار بگیرند.
در دانشگاهها، استادان علاوه بر تسلط بر نحوه ی تدریس می بایست از ویژگی های دیگری نیز برخوردار باشند که از آن جمله م یتوان به پژوهش، مقاله نویسی، داشتن کارهای ابتکاری و غیره نام برد. به رغم تلاش های صورت گرفته توسط نهادهای آموزشی و خود استادان، هنوز به نظر می رسد سطح کیفی دانشگاهها و در نتیجه استادان چه در سطح آموزشی و چه پژوهشی از حد معیارهای قابل قبول پایین تر است. بواقع یک استاد نمونه که تربیت نیروهای متخصص را به عهده دارد می بایست چه ویژگی ها و معیارهایی داشته باشد؟ در این پژوهش تلاش می وشد این معیارها شناسایی و راهکارهای امکانپذیر جهت بهبود و اجرای آنها ارائه شود.
2 Comments
چرا برای مقدمه تون موضوع اش ننوشتین؟؟؟
سلام. وقت بخیر. داخل پرانتز ابتدای متن قرار دارد.