مديريت ريسك فرآيندي براي حفظ دارايي و قدرت كسب درآمد شخص يا سازمان از راه به حداقل رساندن آثار مالي ناشي از خسارات ها میباشد(رونالند ،۱۹۶۵). ریسک ها به دلایل: جهانی شدن و محیط رقابتی، استمرار کسب و کار و پذیرش قوانین جدید افزایش اهمیت دارایی های غیر ملموس و تمرکز موسسات رتبه بندی دارای اهمیت میباشد. وظيفة مديران ريسك، يافتن راه حلهايي براي مقابله با آثار زيانبار ناشي از ريسكها میباشد كه آنرا روند تصميمگيري در مديريت ريسك ميناميم. مراحل مديريت ريسك را بصورت زير طبقهبندي ميكنيم:
۱- شناسايي ريسكها: شناسايي كامل خطرات و خساراتي كه بصورت بالقوه سازمان را تهديد ميكند.
۲- تجزيه و تحليل ريسكهاي شناسايي شده (ارزيابي): باید اطلاعاتي درمورد خساراتي كه سازمان داشته كسب کرده و سپس اهميت آنها را از شدت و تواتر تعيين كنیم، كه در اين مرحله اولويتهايي تعيين ميشود كه براساس آن ميتوان در مورد روشهاي مقابله با ريسك به راحتي تصميم گرفت.
۳- انتخاب و به اجرا گذاشتن بهترين روش يا تركيبي از روشهاي مناسب براي مقابله با ريسكهاي ارزيابي شده: اقداماتي كه در اين زمينه انجام ميدهيم تحت دو عنوان كلي بيان ميشود:
الف) كنترل ريسك: يعني اجتناب، جلوگيري از بروز خسارات، كاهش ريسك و خسارت. هدف كنترل ريسك به حداقل رسانيدن خساراتي است كه در صورت وقوع، بازسازی آنها مستلزم منابع مالي سازمان است.
ب) تأمین مالي ريسك: اقداماتي كه سازمان براي جبران خسارت انجام میدهد مانند پذیرش خسارت، خود بيمهگري و انتقال ريسك به شرکتهای بیمه است.
۴- پيگيري نتایج حاصل از مرحله قبل به منظور ايجاد هماهنگي و اعمال كنترل بيشتر در مديريت ريسك.
بنابراين ماهيت مديريت ريسك سازمانها و مديران را وا ميدارد تا نقش آينده نگري در مقابل ريسكها را به عهده بگيرند بخصوص در كشورهاي در حال توسعه كه هدف دست يافتن به رشد و توسعهي اقتصادي دارند. مديريت ريسك در رسيدن به اين هدف از زواياي مختلفي از جمله توجه به «آنچه كه نبايد رخ دهد» ميتواند نقش بازي كند. در تفکر استراتژیک با تمرکز بر عوامل کلیدی موفقیت در شناسایی و ارزیابی ریسک و با استفاده از برتری های نسبی روش های مختلف مدیریت ریسک در هر مقطع زمانی، نسبت به بکارگیری ابتکارات عوامل اجرایی دخیل در مدیریت ریسک از هر نظر اقدام نمود. پرهیز از اتلاف زمان و امکانات، شناخت و انتخاب بهترین روش ارزیابی و مدیریت ریسک برای بیشینه کردن تابع هدف تحت تاثیر متغیر های مستقلی قرار دارند که همان حدود آزادی عمل استراتژیک میباشند. اتخاذ استراتژی برتر مدیریت ریسک از لحاظ عملکرد از اهمیت ویژه ای برخوردار است.