بازده یک سرمایهگذاری بیانگر منافع حاصل از سرمایهگذاری است و سرمایهگذاران در پی فرصتهای سرمایهگذاری هستند که بازده سرمایه آنها را حداکثر کند. برای رسیدن به این هدف سرمایهگذاران باید عوامل زیادی را مد نظر قرار دهند، زیرا نقدترین دارائی خود را به اوراق بهادار تبدیل میکنند اگر سرمایهگذاران بدون توجه به یک سری عوامل، اقدام به سرمایهگذاری نمایند، نتایج مطلوبی از سرمایهگذاری عاید آنها نخواهد شد.
اصلی ترین عاملی که هر سرمایهگذار در تصمیم گیریهای خود مورد توجه خاص قرار میدهد بازده است یعنی سرمایهگذاران به دنبال پر بازدهترین فرصتها برای سرمایهگذاری منابع مازاد خود در بازارهای سرمایه هستند. معمولاً مهمترین معیار ارزیابی عملکرد موسسات در حال حاضر نرخ بازده سهام است. این معیار به تنهایی دارای محتوای اطلاعاتی برای سرمایهگذاران بوده و برای ارزیابی عملکرد مورد استفاده قرار میگیرد. وقتی این معیار کاهش یابد زنگ خطری برای شرکت است و عملکرد شرکت را مناسب نشان نمیدهد. شاید این معیار دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری در مقایسه با معیارهای عملکرد بر مبنای حسابداری باشد. چون ارزیابی عملکرد بر مبنای ارزش بازار، اطلاعات سرمایه گذاران را به خوبی منعکس میکند. (جهانخانی و پارسائیان، ۱۳۷۶)
بازده در فرآیند سرمایهگذران نیروی محرکی است که ایجاد انگیزه میکند و پاداشی برای سرمایهگذران محسوب میشود. منظور از بازده کل مجموعه مزایایی است که در طول سال به سهم تعلق میگیرد،مجموعه این مزایا شامل موارد ذیل است:
۱- افزایش قیمت سهام درآخر سال مالی نسبت به ابتدای سال مالی مورد محاسبه (تفاوت نرخ اول و آخر سال مالی سهم شرکت).
۲- سود نقدی ناخالص هر سهم طبق مصوبه مجمع عمومی صاحبان سهام که بعد از کسر مالیات پرداخت می گردد.
۳- مزایای ناشی ازحق تقدم خرید سهام که قابل تقویم به ارزش است.
۴- مزایای ناشی از سود سهمی یا سهام جایزه.
از همه فرمولهای ذکر شده میتوان بازده کل سهام را نسبت به اولین قیمت و آخرین قیمت به ترتیب فرمول زیر ارائه کرد:
بازدهکل نسبت بهآخرین (اولین) قیمت سهم =
(مزایای سهام جایزه+ مزایای حق تقدم+ سود نقدی ناخالص هر سهم+ تفاوت قیمتی سهم) / (قیمت سهام در پایان (ابتدای) سال مالی)
اگر در مخرج کسر قیمت ابتدای سال مالی را قرار دهیم، بازده کل سال جاری بدست میآید. اما اگر قیمت پایان دوره را قرار دهیم فرض بر این است که در سال آتی نیز همین مزایا برای این سهم متصور است و در واقع یک نوع پیش بینی از بازده آتی سهام فوق میباشد (اسماعیلی، ۱۳۸۵).