بازده کل دارايي هاي يک شرکت به عنوان نتيجه فعاليتها و كارايي شركتها در رابطه با بکارگیری آنها می باشد. یکی از معیارهای اندازهگیری کارایی، محاسبه بازده داراییهاست. بازده داراییها، توانایی شرکت را در ایجاد سود با توجه به میزان سرمایه گذاری انجام شده در شرکت اندازه گیری میکند و از تقسیم سودخالص عملیاتی شرکت بر منابع بکار گرفته شده بدست می آید. اعتبار بازده داراییها، به اندازه گیری مناسب سود و داراییهای مورد استفاده شرکت بستگی دارد. بازده داراییها را میتوان بر اساس سیستم دوپونت بدست آورد. برای بدست آوردن این نرخ از نسبت گردش داراییها و نسبت حاشیه سود خالص استفاده می شود. گردش داراییها از تقسیم فروش بر مجموع داراییها بدست می آید همچنین حاشیه سود خالص از تقسیم سود خالص متعلق به سهامداران عادی بر فروش بدست می آید. (سن و اروک[۱]، ۲۰۰۹)
بازده داراییها (ROA) به عنوان نسبت سود خالص بعد از مالیات به مجموع داراییهای اندازهگیری شده تعریف می گردد.
نرخ بازده دارایی، رابطه بین حجم داراییهای شرکت و سود را تعیین میکند. اگر یک شرکتی بر سرمایهگذاریهای خود بیافزاید (البته بر حسب کل دارایی ها) ولی نتواند به تناسب، مقدار سود پس از کسر مالیات خود را افزایش دهد، نرخ بازده دارایی کاهش مییابد. بنابراین افزایش حجم سرمایهگذاری شرکت، به خودی خود باعث بهبود وضع مالی شرکت نمیگردد.
((کل دارایی ها)/(فروش خالص))*((فروش خالص)/(سود پس از کسر مالیات)) = نرخ بازده داراییها
گردش کل دارایی ها*حاشیه فروش=نرخ بازده دارایی
سودآوری هر ریال از فروش را با استفاده از حاشیه سود محاسبه میکنند. گردش کل داراییها نیز عبارت است از حجم فروش شرکت به ازای یک ریال دارایی.
بنابراین بازده داراییها ترکیبی از حاشیه سود و حجم فعالیت شرکت میباشد. با استفاده از این نرخ میتوان دریافت که فقط افزایش فروش نیست که باعث افزایش نرخ بازده دارایی می شود، زیرا رقم خالص فروش در این محاسبه حذف شده است، پس برای افزایش نرخ یاد شده، حاشیه سود شرکت یا نرخ گردش دارایی ها یا هر دوی آنها باید انجام افزایش یابد.
ارتباط بین سود و دارایی هایی که آن سود را ایجاد میکنند، یکی از پرکاربردترین وسیله اندازهگیری عملکرد واحد اقتصادی است. سود هنگامی که یک شرکت به صورت اثر بخش عمل میکند، ایجاد میشود. در نتیجه میتوانیم بگوئیم که گروه مدیریت کار خود را به خوبی انجام دادهاند. ابزار اساسی جهت اندازهگیری چگونگی عملکرد مدیریت ROA می باشد.
اعتبار دهندگان و مالکان برای موارد زیر از ROA استفاده میکنند:
اما بازده دارایی بیشتر برای اندازه گیری عملکرد میتواند مورد استفاده قرار گیرد. مدیران میتوانند از این نرخ در سطوح مختلف جهت کمک در تصمیمگیری هایشان جهت حداکثر کردن سود و ارزش افزوده به شرکت استفاده کنند. مدیران از این نرخ در موارد زیر استفاده میکنند:
شاید بهترین دلیل برای عمومی بودن ROA سادگی آن می باشد. این نرخ بطور تنهایی یا در ترکیب با سایر اندازه گیری ها، معمولترین شاخص مورد استفاده مدیریت برای عملکرد و سودآوری شرکت میباشد (بازگیر، ۱۳۸۴).
[۱]- Sen & Oruc