چطور یک رزومه تحصیلی بنویسیم؟

رزومه تحصیلی، مدرکی یک ورقه ای است که شامل تحصیلات، تجارب، مهارت ها و سابقه شغلی می شود و به عنوان خلاصه ای از تمام فعالیت های شما از دوران تحصیل تان است. رزومه در واقع مانند یک استراتژی بازاریابی عمل می کند و تجارب، مهارت ها و اطلاعات تحصیلی فرد متقاضی را به شکلی حرفه ای ارائه می کند. برای اینکه بدانید نوشتن یک رزومه تحصیلی عالی مستلزم چه مواردی می شود، با ما همراه باشید.

۱- جمع آوری اطلاعات

قبل از شروع رزومه باید اول اطلاعات مورد نیاز و مرتبط با رشته درخواستی را جمع آوری کنید که شامل موفقیت ها، افتخارات، جوایز و غیره می شود. سپس می توانید این اطلاعات را تجزیه و تحلیل کنید و موارد غیر ضروری یا بی ربط را حذف کنید.

۲- اطلاعات شخصی

اطلاعات شخصی شامل اسم، آدرس، تاریخ تولد، شماره تلفن، ایمیل و ملیت می شود که باید در همان ابتدای رزومه آورده شود. با اینکه در گذشته قرار دادن عکس لزومی نداشت، اما امروزه با گسترش شبکه های اجتماعی، استفاده از عکس رواج یافته و می توان برای تکمیل رزومه نیز استفاده کرد. نوشتن مواردی نظیر جنسیت، وضعیت تاهل، دیدگاه سیاسی و… ضرورتی ندارد.

۳- سوابق تحصیلی

سوابق تحصیلی خود را همراه با ذکر مقطع تحصیلی، رشته و گرایش، نام دانشگاه، آدرس دانشگاه، زمان شروع به تحصیل، زمان فارغ التحصیلی و معدل تان بنویسید و اگر در چند مقطع تحصیل کرده اید نظیر کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد و… همگی را به ترتیب از آخرین مدرک تحصیلی همراه با جزییات بیاورید.

۴- سوابق شغلی

در صورتی که به صورت پاره وقت یا تمام وقت مشغول به کاری هستید یا در گذشته تجربه کاری داشته اید، حتما در روزمه تان بیان کنید. سعی کنید سابقه شغلی را با ذکر نام شرکت، آدرس شرکت، زمینه کاری و سمت تان و مدت زمان اشتغال بیاورید.

از آنجا دانش آموزان یا دانشجویان معمولاً سابقه شغلی ندارند یا برای مدت کوتاهی مشغول بوده اند، می توانند اهداف خود از ورود به دانشگاه مورد نظر را در رزومه ذکر کنند. به عنوان مثال اگر درخواست تان برای یک دانشگاه پژوهشی (research university) است می توانید هدف تان را ادامه تحصیل در رشته شیمی بیان کنید.

۵- دستاوردها

دستاوردهایتان در طول مدرسه یا دانشگاه را یادداشت کنید و برای اینکه نکته ای جا نیفتد می توانید از خانواده یا یک مشاور کمک بگیرید. سوابق علمی و پژوهشی نیز جزو دستاوردها هستند که شامل مقالات علمی یا چاپ کتاب می شود که باید جزییاتی نظیر نام مقاله یا کتاب، زمان چاپ، نام ناشر را ذکرکنید. در هر صورت اینگونه اطلاعات فقط وقتی به نفع شما تمام می شود که با زمینه تحصیلی مورد درخواست مرتبط باشد. اگر اختراعی ثبت کرده اید نیز مشخصات آن را با ذکر نام اختراع، حوزه فعالیت و شماره ثبت یادداشت کنید.

چطور یک رزومه تحصیلی بنویسیم؟۶- جوایز و خدمات

جوایزی که تاکنون در زمینه تحصیل دریافت کرده‌اید نظیر المپیادهای دانش آموزی و دانشجویی، نقش های مدیریتی (رهبری) که داشته اید، خدمات اجتماعی، سرگرمی یا مهارت خاصی که در طول تحصیل انجام داده اید یا پروژه‌هایی (به خصوص پروژه های تحقیقاتی) که روی آنها کار کرده اید را حتماً با ذکر نام پروژه، بازه زمانی و شرکت مربوطه بیان کنید.

۷- مهارت ها

در صورتی که به زبان های دیگر تسط دارید در رزومه قید کنید که می تواند یک امتیاز مثبت تلقی شود. علاوه بر این، اگر در یک یا چند نرم افزار تخصصی سر رشته دارید حتماً آن را با قید میزان تسلط تان بیاورید.

۸- تجربیات تاثیرگذار

تجربیاتی که نشان دهنده احساسات، عزم و جدیت و ابتکار شما می شود را در رزومه قید کنید. به عنوان مثال اگر در دوران تحصیل در مدرسه می ماندید و به شاگردهای ضعیف تر کمک می کردید یا اگر در کارهای داوطلبانه مدرسه یا دانشگاه شرکت کرده اید به اختصار شرح دهید چراکه می تواند تاثیرگذار باشد.

۹- معرف

در انتهای روزمه تحصیلی، می توانید نام اساتید یا افراد معرف را با قید جایگاه علمی و شغلی ذکر کنید.

نکاتی که رزومه شما را حرفه ای تر می کند

  • هر لیستی که قرار است در رزومه لحاظ کنید باید بر اساس ترتیب زمانی باشد یعنی ابتدا جدیدترین تجربه، دستاورد، جایزه و… را بیاورید و به همین ترتیب ادامه دهید تا به قدیمی ترین مورد برسید.
  • لیست خود را بر اساس اولویت بنویسید و مهم ترین موارد را اول ذکر کنید.
  • دقیق، رو راست و صادق باشید. رزومه نمایی کلی از سوابق تحصیلی و موفقیت های شما را به معرض نمایش می گذارد و به همین دلیل باید عاری از هرگونه اطلاعات اشتباه و نادرست باشد.
  • حتماً رزومه را چندین بار مطالعه کنید تا اشتباه تایپی یا گرامری نداشته باشد، حتی اشتباهات کوچک نیز ممکن است روی نظر مسئول مربوطه تأثیر بگذارد.
  • رزومه باید یک یا حداکثر دو صفحه باشد.
  •  از فونت های حرفه ای و خنثی و سایز مناسب استفاده کنید. بولد کردن یا ایتالیک کردن را فقط برای عناوین به کار ببرید.
  • برای اینکه خواندن مطالب راحت تر شود از بولت پوینت استفاده کنید.
  • به هیچ عنوان از دیگران نخواهید که رزومه شما را بنویسند. شاید در این زمینه تجربه ای نداشته باشید، اما با یکسری تحقیق در اینترنت می توانید نمونه های مشابه را بررسی کرده و به دیدگاهی کلی برسید.