چطور می توان یک رزومه شغلی خوب نوشت؟

با اینکه رزومه فقط یک یا دو صفحه است، اما یکی از مهم ترین بخش ها در فرایند درخواست شغل به حساب می‌آید. در واقع با رزومه می توانید پیشینه شغلی خود را به کارفرمای بالقوه ارائه کنید، همچنین به نوعی یک سند بازاریابی محسوب می شود که در آن مهارت ها و توانایی های خود را به معرض فروش می گذارید. رزومه ای که بتواند مهارت های مرتبط با شغل درخواستی را به خوبی نشان دهد شانس انتخاب شدن برای انجام مصاحبه را زیاد می کند.

اطلاعات مورد نیاز برای نوشتن رزومه

طبق یک تحقیق مشخص شده است که ۳۰درصد رزومه باید به سوابق شغلی فرد، ۲۴ درصد به مهارت ها و توانایی ها، ۱۶٫۵ درصد به خوانایی متن رزومه، ۱۱ درصد به گرامر و املای صحیح، ۶ درصد به تحصیلات، ۶ درصد به تمایل فرد به ترقی و پیشرفت در کار، ۲ درصد به اهداف، ۲ درصد به کلمات کلیدی، ۵/. درصد به اطلاعات تماس، ۵/. درصد به تجارب شخصی و ۵/. درصد به مهارت کار با کامپیوتر اختصاص می یابد.

اطلاعات شخصی

اطلاعات شخصی شامل اسم، آدرس، تاریخ تولد، شماره تلفن و ایمیل می شود. با اینکه در گذشته قرار دادن عکس لزومی نداشت اما امروزه با گسترش شبکه های اجتماعی، استفاده از عکس رواج یافته و می توان برای تکیمل رزومه نیز استفاده کرد.

تحصیلات و سوابق شغلی

یکی از موارد تاثیرگذار که می تواند مورد توجه کارفرمایان قرار بگیرد، سطح تحصیلات است. علاوه بر این باید رشته دانشگاهی، زمان فارغ‌التحصیلی، دانشگاه محل تحصیل و معدل تان را نیز ذکر کنید. در صورتی که هنوز مشغول به تحصیل هستید، این موضوع را در کمال صداقت بیان کنید. برای بیان سوابق شغلی تان سعی کنید از کلمات کلیدی و مهم نظیر برنامه ریزی، سازماندهی و هماهنگی استفاده کنید چراکه تأثیر کلام شما را دو چندان می کند. فارغ از نوع شغل مورد نظر، کارِ گروهی معمولاً برای کارفرمایان اهمیت دارد پس این موضوع را حتماً در مطالب خود بگنجانید. ضمناً باید مهارت های مرتبط شغلی را در رزومه بیاورید به عنوان مثال اگر متقاضی استخدام در امور مالی هستید از مهارت های تحلیلی و آماری خود بنویسید. سپس باید نوع شرکت، آدرس شرکت، زمان اشتغال به کار و مسئولیت تان را به صورت بولت پوینت بیان کنید. اگر هنوز مشغول به کار هستید از فعل زمان حال و برای سوابق قبلی از فعل گذشته استفاده کنید. همچنین هنگام نوشتن سابقه شغلی حتماً به تعداد سال هایی که مشغول به کار بوده اید اشاره کنید و آن را با عدد و رقم نشان دهید. به عنوان مثال اگر در حوزه فناوری اطلاعات به مدت دو سال فعالیت داشته‌اید، آن را به وضوح در رزومه خود بیاورید و فقط به ذکر حوزه فعالیت تان اکتفا نکنید. بخشی را برای نوشتن چکیده ای از تجارب، اهداف تان، سرگرمی‌ها (در صورتی که مرتبط با آن شغل باشد به عنوان مثال اگر درخواست کار در یک فروشگاه لوازم ورزشی دارید، می توانید علاقه خود به فوتبال یا بسکتبال را ذکر کنید) اختصاص دهید.

علایق

بخش مربوط به علایق را مختصر و مفید بنویسید. از بولت پوینت برای متمایز کردن علایق مختلف خود استفاده کنید. از کلمات کلیشه ای و خسته کننده بپرهیزید. اگر درباره سرگرمی های متداول نظیر مطالعه کتاب، تماشای تلویزیون و… می گویید؛ حتماً به نوع کتاب یا نوع فیلم یا برنامه تلویزیونی مورد علاقه تان اشاره کنید. سعی کنید طیف مختلف و متنوعی از علایق خود را ذکر کنید چراکه اگر علایق شما فقط حول محور ورزش باشد و شغل مورد درخواست هیچ ربطی به ورزش ندارد، کارفرما ممکن است اینطور تلقی کند که نمی توانید با ارباب رجوع درباره هیچ موضوع دیگری وارد بحث و گفتگو شوید.

سرگرمی های ماجراجویانه و متفاوت نظیر چتربازی یا کوهنوردی می تواند جالب توجه باشد و کارفرما می فهمد که در شرایط سخت می تواند روی شما حساب کند. مهارت رهبری و مدیریت مانند مربیگری یک تیم ورزشی یا سخنگوی یک گروه و… را حتماً ذکر کنید چراکه ممکن است به نفع تان تمام شود.

مهارت ها

تسلط به زبان انگلیسی یا هر نوع زبان دیگری، توانایی کار با نرم افزارهای کامپیوتری و… می تواند نکته ای مثبت در رزومه شما تلقی شود. اگر هم مدرک فارغ التحصیلی یا گواهینامه ای در این زمینه دارید حتماً آن را در رزومه خود بگنجانید.

چطور می توان یک رزومه شغلی خوب نوشت؟ویژگی های یک رزومه خوب

رزومه را می توان به اشکال مختلف نوشت اما قوانین کلی وجود دارد که می توان در همه مدل رزومه اعمال کرد: روی یک شغل خاص تمرکز کنید و مهارت ها و سوابق کاری مرتبط با آن را ارائه کنید. محتوای رزومه باید واضح، دقیق و منظم باشد، به راحتی خوانده شود و چشم را خسته نکند. در ضمن محتوای رزومه نباید از نظر گرامر و املا ایرادی داشته باشد. فونت و سایز مناسب نیز بی تأثیر نخواهد بود.

سایز رزومه

قانون خاصی در مورد تعداد صفحات یک زورمه وجود ندارد اما به طور کلی بهتر است رزومه شما بیشتر از دو صفحه A4 نباشد. طبق یک تحقیق، ۳۵ درصد کارفرمایان آمریکایی، رزومه یک صفحه ای و ۱۹ درصد، رزومه دو صفحه ای را ترجیح می دهند. بنابراین از آنجا که کارفرمایان وقت زیادی برای مطالعه رزومه ها ندارند، روزمه تان را کوتاه بنویسید.

فرمت رزومه

در حال حاضر چندین فرمت برای رزومه های کاری وجود دارد که باید با توجه به ویژگی‌های شخصیتی و شغلی، یک فرمت مناسب انتخاب کنید. این فرمت باید به بهترین شکل ممکن با سابقه کاری، زمینه تحصیلی و مهارت های شما همخوانی داشته باشد. هر چه وقت بیشتری صرف شخصی سازی رزومه خود کنید، ارزشش را دارد. یکی از فرمت ها، رزومه ای مبتنی بر ترتیب زمانی است که شامل نوشتن پیشینه شغلی و ترتیب آنها بر اساس تاریخ شان می شود؛ به این ترتیب کارفرما به راحتی می بیند که در چه بازه زمانی روی هر شغل فعالیت کرده اید. رزومه کاربردی، فرمت دیگری است که بر اساس مهارت‌ها و تجارب فرد نوشته می شود. رزومه ترکیبی نیز در واقع ترکیب رزومه زمانبندی شده و کاربردی است که علاوه بر مشخص کردن مهارت های مرتبط با شغل درخواستی، تاریخ انجام آن را نیز اعلام می کنید. رزومه اینفوگرافیک علاوه بر متن، شامل عناصر طراحی گرافیکی نیز می شود و فرد متقاضی کار از رنگ، طراحی، فونت و… برای تهیه محتوا استفاده می کند. رزومه هدفمند، یک رزومه شخصی سازی شده است که مهارت ها و تجارب فرد را نشان می دهد و نسبت به سایر رزومه ها وقت بیشتری می گیرد اما کارفرما با دیدن آن متوجه تمایز آن شده و می فهمد که با تفکر و تعمق روی آن کار کرده اید. در آخر فراموش نکنید اگر اطلاعات را به صورت لیستی و بولت پوینت ارائه شود مطمئنا راحت تر از اطلاعاتی خوانده می شود که در قالب پاراگراف ذکر شده است. رزومه خود را به شکل های مختلف نظیر ورد، پی‌دی‌اف و… ذخیره کنید تا در صورت درخواست کارفرما به راحتی بتوانید فرمت مورد نظر را برای او ارسال کنید.

انتخاب فونت

هنگام نوشتن رزومه از فونتی استفاده کنید که به راحتی توسط مسئول استخدام خوانده شود، پس از سایز بسیار کوچک استفاده نکنید که از کیفیت رزومه تان کم می کند. رزومه خود را می توانید با فونت هایی مانند بی نازنین، بی لوتوس، بی یاقوت در سایزهایی بین ۱۲ تا ۱۴ بنویسید؛ اما اگر جویای کار در بخش تبلیغات یا طراحی گرافیک هستید و طرح و فونت رزومه روی درخواست شغلی تان تأ ثیر می گذارد، شما همچنین می توانید از فونت های دیگر نیز استفاده کنید. علاه بر این، باید فضای سفید در صفحه خود بگنجانید تا چشم را خسته نکند و راحت تر خوانده شود.

قرار دادن اطلاعات تماس

خیلی مهم است که تمامی اطلاعات تماس خود را در رزومه قرار دهید تا کارفرما به راحتی بتواند با شما تماس بگیرد. علاوه بر نوشتن نام کامل خود باید آدرس شهر، خیابان، کوچه و پلاک منزل، کد پستی، شمار تلفن، ایمیل را نیز بنویسید.

نوشتن نکات مهم

حتماً توجه کنید که محتوای رزومه خود را اولویت بندی کنید و نکات مهم و ارجح را اول بنویسید. علاوه بر این اطلاعات شخصی نظیر قد، وزن، تعداد فرزندان و… را در رزومه نگذارید مگر آنکه برای شغل مورد نظر مهم باشد. چندین بار آن را مرور کنید تا اشتباه تایپی و محتوایی نداشته باشد. در ضمن باید متنی منسجم داشته باشید به طوری که اگر از بولت پوینت برای توصیف مسئولیت ها و وظایف خود استفاده می کنید، حتماً برای نوشتن سایر موارد نظیر مهارت ها یا تجارت خود نیز همین روش را به کار ببرید و فرمت بولت پوینت هم در تمام متن به یک شکل باشد. این انسجام را در مورد فونت، سایز، سبک (بولد یا ایتالیک) نیز رعایت کنید. سعی کنید رزومه تان یک صفحه یا حداکثر دو صفحه باشد.

مشاهده نمونه رزومه های شغلی

قبل از اینکه مشغول نوشتن رزومه خود شوید، نمونه های مختلف رزومه‌ شغلی را ببینید تا دیدگاهی کلی نسبت به ماهیت یک رزومه خوب پیدا کنید. سپس فرمت و سبک مناسبی که بتواند موفقیت ها و نقاط قوت شما را نشان دهد، انتخاب کنید.

استفاده از فرم رزومه

هر چقدر هم فرد مستعدی باشید، تهیه رزومه حرفه ای، کار ساده ای نیست و از آنجا که امری وقتگیر است می توانید از فرم های خام رزومه استفاده کنید. فرم رزومه در واقع چارچوبی است که اطلاعات شغلی شما را به شکلی هدفمند به صورت مستند در می آورد. پس بعد از قرار دادن این اطلاعات در فرم رزومه، آن را ویرایش و اصلاح کنید تا به صورت شخصی سازی در بیاید و بتواند به بهترین شکل ممکن قابلیت های شما را نشان دهد.