دلایل و اشتباهات رایج در ریجکت شدن مقاله
اشتباهات رایج که باعث ریجکت شدن مقاله میشود
جولای 2, 2020
چگونه فصل چهارم پایان نامه بنویسیم؟
چگونه فصل چهارم پایان نامه بنویسیم؟
اکتبر 2, 2020
رزومه چیست و چه کاربردهایی دارد؟

رزومه چیست و چه کاربردهایی دارد؟

افرادی که می خواهند در یک محیط کاری استخدام شوند و در آن جا مشغول به کار شوند؛ برای این که گزینش شوند نیاز به داشتن “رزومه” دارند. رزومه در حقیقت یک متنی است که در یک قالب خاص در چند صفحه نوشته می شود. در این متن، شما سعی می‌کنید تا اطلاعاتی را که قرار است کارفرما بر اساس این اطلاعات شما را برای یک شغلی انتخاب کند؛ بگنجانید. در رزومه در حقیقت شما از خودتان و فعالیتی که قرار است انجام دهید یک تصویر در ذهن کارفرمایان ایجاد می‌کنید تا آن ها بتوانند بر این اساس شما را انتخاب کنند. از آن جایی که شما قرار است با فردی که خودش در کار شما تخصص دارد روبرو شوید؛ بنابراین باید حتماً نکات تخصصی مرتبط با این موضوع را مورد بررسی قرار دهید و به شکل تخصصی رشته و زمینه خودتان، نکات مورد نظر را در رزومه قرار دهید. یکی از مهم ترین نکته هایی که برای نوشتن یک رزومه خوب باید درنظر داشته باشیم این است که ویژگی‌هایی که یک تقاضای کننده کار باید داشته باشد چیست؟ نکته دیگر این است که باید به توانایی‌هایی که منجر می شوند که کارفرما شما را از دیگران متمایز کند؛ حتماً در رزومه خودتان اشاره کنید. وقتی که شما رزومه خودتان را می نویسید، سعی ‌کنید تا در این رزومه، نکات مثبت خود را ارایه کنید. البته در نگارش رزومه نباید دروغ بگویید و باید در نوشتن این نکات کاملاً دقیق و درست عمل کنید. در زمانی‌که قرار است برای یک موقعیت شغلی، چندین و چند نفر مورد مصاحبه قرار بگیرند؛ وقتی که شما رزومه خودتان را می نویسید؛ از آن به عنوان یک ابزاری برای پیش افتادن از رقبا و افرادی که قرار است در این شغل از شما پیشی بگیرند استفاده  کنید. همچنین می توانید رزومه را به عنوان یک ابزاری برای تبلیغات انتخاب نمایید. لذا شما باید با ارایه دادن رزومه، کاری ‌کنید که کارفرما از میان افراد مختلف، شما را انتخاب کند. برای این که رزومه خود را بنویسید، اولین کار این است که مشخص کنید که دقیقاً درباره چه موضوعی قرار است فعالیت کنید. مرحله بعدی این است که ببینید که کدامیک از توانایی‌هایی که دارید مرتبط با انجام این کار است.

همچنین باید دانست که هر رزومه برای یک نوع شغل مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای فرصت شغلی بعدی، نیاز به این داریم که یک رزومه دیگر بنویسیم. چون برای هر فرصت شغلی، اطلاعات مشخصی مورد نیاز است که این اطلاعات با اطلاعات مورد نیاز برای فرصت‌های شغلی دیگر متفاوت می باشد. به عنوان مثال در صورتی که می‌خواهید برای شغل مشاور در یک شرکت بازرگانی رزومه بنویسید؛ اطلاعات و پیش نیازهایی که برای نوشتن رزومه دارید با هنگامی‌که می خواهید برای شغل متصدی امور حسابداری در همان شرکت بازرگانی تقاضای کار دهید متفاوت می باشد و این دو رزومه با رزومه برای شغل بازاریاب همان شرکت نیز متفاوت می باشند. بنابراین هر رزومه مخصوص یک شغل خاص می باشد.

به بیان خلاصه باید گفت که در یک رزومه، شما زندگی کاری خودتان را می نویسید و نکات مثبت و برجسته آن را به شکل خلاصه به کارفرمای خودتان ارایه می‌دهید و همچنین سوابق شغلی و مهارت های خودتان را در اختیار او قرار می دهید تا کار گزینش را انجام دهد.

کاری که رزومه انجام می دهد این است که شما را به کارفرمای خودتان می شناساند و کاری می‌کند که کارفرما شما را مورد ارزیابی قرار دهد. چون وقتی که می خواهید کاری را انجام دهید، نیاز به جمع آوری اطلاعات دارید. شرکت‌ها و سازمان‌ها هم همین کار را می کنند و اطلاعات را درباره کارکنانشان جمع آوری می‌کنند. بنابراین داشتن یک رزومه کاری می تواند به آن ها کمک بسیاری بکند. البته شرکت ها و سازمان ها می توانند بدون رزومه هم افراد را استخدام کنند. ممکن است شما در زمینه ای کاری تجارب بسیار خوبی داشته باشید و همین موضوع باعث شود که کارفرمایان یک سازمان بخواهند شما را استخدام کنند. و یا ممکن است اوضاع شما به گونه ای باشد که حتی کارفرمایان به شما احتیاج پیدا کنند و برای شما دعوت نامه بفرستند و شما را به انجام این کار دعوت کنند! ولی این ها را به عنوان “حالت های خاص” درنظر می گیریم و در حالت کلی، برای این که بخواهیم در یک سازمان و یا محیط کاری استخدام شویم، باید یک رزومه کاری داشته باشیم.

باید توجه کنیم که به هنگام نوشتن یک رزومه شغلی، تنها پارامتر سابقه کاری تأثیرگذار نمی باشد و پارامترهای دیگری مانند تخصص و داشتن مهارت و سابقه و داشتن اطلاعات فردی و جمعی و غیره نیز اثرگذار هستند.

رزومه چیست و چه کاربردهایی دارد؟

انواع رزومه ها

رزومه زمانی

این نوع رزومه از همه انواع دیگر رزومه ها بیشتر مورد توجه کارفرمایان قرار می‌گیرد. رزومه زمانی معکوس، معمولی ترین نوع رزومه است. در این مدل از رزومه، تمام سابقه های مختلف درسی و مهارتی افراد ذکر می شود. در این نوع رزومه، در ابتدا، تحصیلات افراد و دانشگاه‌هایی که افراد در این دانشگاه‌ها تحصیل کرده‌اند ارایه می شود و کم کم درباره سوابق مختلف افراد اطلاعاتی ارایه می شود. در این نوع رزومه ها باید تمام اطلاعات با جزئیات و به شکل دقیق نوشته شود و در صورتی‌که شما در یک جایی کار می‌کردید و از آنجا بیرون رفته اید و برای مدتی از کار درآمده اید و دوباره در جای دیگری مشغول شده اید؛ باید حتماً این نکته را در این رزومه ذکر کنید و کارفرمایان حتماً باید به این موضوع توجه کنند.

رزومه برپایه قابلیت ها

در این نوع رزومه، بیشتر قابلیت ها و مهارت هایی که افراد در شغل و یا حرفه مورد نظر بدست آورده اند اهمیت دارد و موضوعات دیگر مانند دانشگاه محل تحصیل و یا سوابق درسی و یا مدرک های تحصیلی اهمیت ندارند. در این نوع رزومه، کارفرما در ابتدا به دانشگاه محل تحصیل و یا زمان فارغ التحصیلی و یا نمرات و یا حتی میزان مدرک افراد نگاه نمی کند بلکه آن چه که برای او مهم است؛ این است که فردی که جویای کار است به چه میزانی مهارت دارد.

بخش های مختلف رزومه

هر رزومه شامل چندین بخش می باشد. این بخش ها به صورت زیر هستند:

بخش اول: اطلاعات عمومی درباره فرد

در این بخش، به نوعی به معرفی خود فرد و دادن اطلاعاتی درباره او پرداخته می شود. در این بخش، اطلاعات شخصی فرد از قبیل محل زندگی، شماره تماس در صورت نیاز و محل تولد و تاریخ تولد او پرداخته می شود. اطلاعاتی که در این مرحله داده می شوند کاملاً شخصی هستند و هیچ ربطی به کار ندارند. در این مرحله، فرد کارجو صرفاً برای این که خودش را به فرد کارفرما معرفی کند و برای این که فرد کارفرما از او پیش زمینه ای مناسب داشته باشد؛ این اطلاعات را ارایه می‌کند. بنابراین این اطلاعات در گزینش و انتخاب این فرد تأثیر بسیار کمی دارد و صرفا جهت آشنایی  و معرفی می باشند.

بخش دوم: معرفی سابقه های کاری

در این بخش از رزومه، کارجو به معرفی سوابق کاری خود در شرکت‌های قبلی می پردازند. این بخش از رزومه بسیار مهم است چراکه در این بخش، فردی که به دنبال کار است باید کارهایی را که در گذشته در ارتباط با کاری که هم اکنون به دنبال آن است انجام می داده است را بیان کند. در این بخش از رزومه، کارفرما با دقت به بررسی سابقه‌های کاری کارجو می‌پردازد و سعی می‌کند تا بررسی کند که آیا این سوابق به درد او می‌خورد یا خیر. بنابراین در این مرحله، نوشتن اطلاعات صحیح بسیار اهمیت دارد و اطلاعاتی که در این مرحله در اختیار کارفرما قرار می‌گیرند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشند.

بخش سوم: بخش معرفی مهارت های کاری

در این بخش، کارجو به نوشتن مهارت‌هایی که در شغل مورد نظر پیدا کرده است می پردازد. این مرحله با مرحله قبلی متفاوت است چون در مرحله قبلی صرفاً به سوابق رسمی که افراد در شرکت ها و یا سازمان ها و محیط‌های کاری قبلی پیدا کرده بودند توجه می شد ولی در این مرحله به آن چه که به عنوان “مهارت” بدست آورده اند و می‌توانند استفاده کنند پرداخته می شود. به عنوان مثال ممکن است فردی در زمینه دیگری مهارت داشته باشد که در این زمینه سابقه نداشته است و یا برعکس.

البته علاوه بر این سه بخش، در رزومه ها بخش های دیگری نیز وجود دارند که این بخش ها بسته به نیاز کارفرما و نوع رزومه ها تغییر می‌کنند. به عنوان مثال، بخش هایی مانند علاقه های دیگر و یا میزان شرکت در المپیادهای علمی و یا میزان تالیفات و غیره که همان طور که قبلاً اشاره شد؛ بسته به نوع حرفه ای که رزومه برای آن حرفه ارایه شده است؛ متغیر می باشند.

نکاتی که در نوشتن یک رزومه خوب تأثیر مثبت دارند.

برای این که یک رزومه خوب و مناسب داشته باشیم؛ حتماً باید نکات زیر را درنظر بگیریم.

  1. مشخص کردن طرح کلی رزومه بر اساس نوع کار: اولین نکته ای که برای نوشتن یک رزومه خوب باید درنظر بگیریم این است که اول باید مشخص کنیم که این رزومه را می خواهیم برای چه کارفرمایی و با چه هدفی می فرستیم. بنابراین باید اول از همه باید بدانیم که نوع این رزومه ما از چه نوعی است. نکته دیگر این است که باید نهایت سعی خودمان را بکنیم که در نوشتن این رزومه از ابهامات جلوگیری کنیم. به بیان بهتر، این رزومه را باید به صورت کاملاً واضح بنویسیم و باید مفاهیم این رزومه را کاملا ًروشن و دور از هرگونه ابهاماتی بیان کنیم. این کار را باید به شکلی انجام دهیم که فردی که به عنوان شخص ثالث این رزومه را می خواند در درک کردن تمام عبارت ها و کلمه های آن مشکلی نداشته باشد.
  2. دقت کردن در جمع آوری منابع و ذکر اعداد و ارقام و تاریخ ها: نکته دیگر این است که برای این که رزومه ما از دقت خوبی برخوردار باشد باید در گردآوری مراجع رزومه کوشا باشیم. همچنین حدالامکان باید سعی کنیم که در رزومه تاریخ ها را دقیق بنویسیم و رزومه را به این روش مستند کنیم و همچنین سعی نماییم تا تمام ارجاعاتی را که در رزومه آمده است به صورت دقیق بیان کنیم.
  3. نداشتن اشتباهات نگارشی و غلط های املایی: در صورتی که در یک رزومه غلط املایی وجود داشته باشد تا حد بسیار زیادی از اعتبار آن کاسته می شود. همچنین در صورتی که قرار است رزومه خودمان را چاپ کنیم، باید کاری کنیم که اشتباهات چاپی در آن وجود نداشته باشد. در صورتی که کارفرما این اشتباهات را در رزومه ما ببیند ممکن است به این نتیجه برسد که ما افرادی بی دقت و بی نظم هستیم.
  4. مشخص کردن نقاط قوت و متمرکز شدن بر روی آن ها: یکی دیگر از نکته هایی که باید برای نوشتن رزومه درنظر گرفت این است که توجه کنیم که نقاط قوت خودمان را بااهمیت جلوه دهیم. از آن جایی که در زمانی که ما برای یک شغلی درخواست داده ایم؛ در زمینه شغل مورد نظر هم نقاط قوت و هم نقاط ضعفی داریم؛ بنابراین باید هم نقاط قوت و هم نقاط ضعفمان را در این زمینه بیان کنیم. ولی یک رزومه خوب رزومه ای است که در آن نقاط قوت بیشتر از نقاط ضعف مورد تأکید قرار گرفته باشد.
  5. برشمردن اثرات مثبتی که در محیط های کاری قبلی مان داشته ایم: نکته دیگر این که در هنگام نوشتن یک رزومه خوب به تأثیری که در کار گذاشته ایم اشاره کنیم. به عنوان مثال در صورتی که صرفاً به دلیل وجود ما در یک شرکت، آن شرکت در مورد خاصی پیشرفت کرده است؛ باید آن مورد خاص را ذکر کنیم و همچنین ذکر کنیم که آن مورد خاص به دلیل وجود ما در شرکت ایجاد شده است. به عنوان مثال فرض کنید که در یک شرکت بازرگانی، ما مسئول بخش مشاوره بوده ایم و با مشاوره هایی که با افراد مختلف انجام داده ایم، توانسته ایم تقریباً حدود ۰٫۵ درصد قیمت سهام بازار را بالا ببریم. این موضوع نکته ای نیست که در رزومه خودمان به آن اشاره نکنیم. بلکه حتماً باید در رزومه به این نکته اشاره کنیم و همچنین بیان کنیم که با استفاده از مهارت ها و توانایی های شخصی ما بوده است که این شرکت قادر شده که میزان ارزش سهام بازارش را به میزان ۰٫۵ درصد بالاتر ببرد.
  6. انتظار نداشتن برای رسیدن به یک منصب و یا موقعیت خاص بعد از استخدام: یکی دیگر از نکته های مهم در نگارش رزومه این است که منصب و یا موقعیت ویژه ای را برای خودمان قید نکنیم و انتظار این منصب و موقعیت را نداشته باشیم. به عنوان مثال، در صورتی که برای یک شغل در همان شرکت بازرگانی که در مورد بالا به آن اشاره شد، درخواست می کنیم؛ انتظار نداشته باشیم که مثلاً ما را به سمت و منصب معاون امور مالی منصوب کنند. برای درخواست دادن در شغل نباید چنین انتظاراتی داشته باشیم.
  7. منظم و مرتب نوشتن رزومه: یکی دیگر از نکته های بسیار تأثیرگذار در این زمینه، حفظ شکل ظاهری کار در نگارش رزومه است. باید دانست که هر کاری که از ظاهری آراسته و منظم برخوردار باشد؛ مسلماً میزان تأثیرپذیری بیشتری را بر روی خواننده خواهد داشت. رزومه نیز از این قانون مستثنی نمی باشد. بنابراین باید سعی کنیم که حتی المکان حاشیه ها و فاصله ها و پاراگراف ها و اندازه کلمات و صفحه آرایی و نکات ظاهری دیگر را در نوشتن رزومه حتماً درنظر داشته باشیم تا بتوانیم نتیجه مناسب را از نگارش رزومه بگیریم. همچنین باید کاری کنیم که رزومه ما از نظر ظاهری بسیار جذاب باشد و به گونه ای باشد که در نگاه اول، نظر کارفرما را به خودش جلب کند.

نکته هایی که در نوشتن یک رزومه خوب تأثیر منفی دارند

با رعایت کردن نکته های بالا می‌توانیم در نوشتن رزومه خودمان تأثیر مثبتی داشته باشیم و شانس پذیرفته شدن مان را افزایش دهیم.  اما برخی از موارد هم هستند که در صورتی که به آن ها عمل کنیم، ممکن است شانس پذیرفته شدنمان پایین تر هم بیاید. در زیر به برخی از این نکته ها اشاره می کنیم:

  1. وجود اشتباهات دستوری و نگارشی در رزومه: یکی از نکته‌هایی که باعث کمتر شدن شانس پذیرش و تایید رزومه ما می‌شود؛ وجود اشتباهات دستوری و نگارشی است. این نکته بسیار مهم است و نشان دهنده بی دقت بودن ماست. برای این که در نوشتن رزومه با چنین مشکلی مواجه نشویم باید رزومه خودمان را قبل از ارایه، بارها و بارها مطالعه کنیم و همچنین در صورت امکان می‌توانیم آن را به یکی از دوستانمان که در اطرافمان است بدهیم تا آن را مطالعه کند. چنین بی نظمی هایی می توانند باعث شوند که رزومه شانس تأیید شدن را نداشته باشد.
  2. طولانی شدن رزومه و وجود کلمات و عبارت‌های بی فایده: نکته دیگری که اثر منفی بر روی کیفیت رزومه دارد؛ طولانی‌تر کردن بیش از حد آن و آوردن کلمات و عبارت های است که بود و نبود آن ها در رزومه تفاوتی نمی‌کند می‌باشد. باید تا جایی که ممکن است از آوردن چنین عبارت هایی جلوگیری کنیم. همچنین باید از آوردن عبارت‌های اضافی در متن حتماً جلوگیری کنیم. چون با این کار تنها کار خواندن آن را سخت می‌کنیم و همچنین شانس قبولی رزومه را کم و کمتر می‌کنیم.
  3. اشاره نکردن به اصطلاحات فنی و تخصصی: در هنگام نگارش رزومه، بهتر است از کلمات تخصصی استفاده کنید و باید این کلمات تخصصی را حتماً در رزومه خودتان قرار دهید. در صورتی‌که چنین کاری انجام ندهید، ممکن است این کار به ضرر شما تمام شود و باعث شود که دیدگاه کارفرما نسبت به کار شما تغییر کند.

TMRG
گروه تحقیقاتی طلوع با هدف ارائه آموزش و مشاوره با روش های نوین در زمینه رشته های علوم انسانی، علوم پایه و رشته های فنی و مهندسی پایه گذاری شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.