تحقيقات بازار به طور اخص با جمعآوري اطلاعات درباره اندازه و روند بازار سر و کار دارد. تحقيقات بازاريابي سطح گستردهتري از فعاليتها را دربر ميگيرد حال آنکه ممکن است تحقيقات بازار را هم شامل بشود. تحقيقات بازاريابي فرايند نظام مند عمومي تري است که ميتواند براي مشکلات گوناگون بازاريابي بکار گرفته شود(فارلی و وبستر،۱۹۹۳).
بهطور کلي ارزش اطلاعات با توجه به موارد زير تعيين ميشود(کاتلر، ۱۳۸۱، ۲۴۰-۲۱۹):
بخش تحقيقات بازار فعاليتي است که مشتريان و بازار را از طريق اطلاعات به واحد فروش و بازاريابي پيوند مي دهد. نقش چنين فعاليتي در شناسايي بازار، اصلاح و ارزيابي امور، رديابي فعاليت ها و درک بهتر مسائل بازاريابي به عنوان واحد پشتيباني در مجموعه فروش و بازاريابي از اهميت زيادي برخوردار مي باشد(هارت و بن بوری،۱۹۹۴).
امروزه بازاريابي موثر در بازارهاي پويا و در حال تغييرتنها بر اساس فعاليت هاي تحقيقات بازار ميسر مي باشد. به گونه اي که انواع سازمانها مي توانند با استفاده از مطالعات تحقيقات بازار منتفع شوند، لذا وجود اين واحد در کنار مديريت فروش و بازاريابي موجب مي گردد تا عدم اطمينان و يا ريسک هاي مرتبط با تصيم گيري هاي مديريتي کاهش و به حداقل برسد(نیلی و ادامس،۲۰۰۲).
بدون شک شناخت از خصوصيات بازار بدون در نظرگرفتن فعاليت هاي اين بخش هر گونه عمليات بازاريابي را با موانعي مواجه مي سازد. لذا فعاليت هاي اين واحد در خصوص جمع آوري، پردازش و تجزيه و تحليل اطلاعات سهم بسزايي در اطلاع رساني و تقويت فروش و بازارياي ايفاد مي کند. اطلاعات فراهم شده به وسيله اين بخش در چهار بخش مورد بررسي قرار مي گيرد که عبارتند از(میشل،۲۰۱۰):
تحقيقات بازار درهمه بخش هاي فرآيند مديريت اطلاعات بازار دخالت دارد که نمونه هايي از آن عبارتند از: