تحقیقات نشان داده است که از هر ۱۰۰ مقاله ای که برای ژورنالهای معتبرعلمی فرستاده می شوند؛ تنها ۳ تا از آنها پذیرفته می شوند. به بیان دیگر، میزان عدم پذیرش (یا ریجکت شدن) در این ژورنالها، ۹۷ درصد است!
موضوع ریجکت شدن مقاله، یکی از موضوعات مهم در نوشتن مقالات علمی میباشد. هیچ کس دلش نمیخواهد که مقاله ای که برای نوشتن آن مدت ها زمان و هزینه گذاشته است؛ ریجکت شود و در هیچ مجله و ژورنالی چاپ نگردد. در این مقاله، قصد داریم تا برخی از دلایل عمومی را که منجر به ریجکت شدن مقالات می شوند ارایه کنیم. اگر برای اولین بار است که برای ژورنالی مقاله خود را ارسال می کنید؛ سعی نمایید این نکات را حتماً بررسی کنید و به آنها عمل نمایید. این کار باعث میشود که احتمال ریجکت شدن مقاله تان به میزان تقریباً صفر برسد!
یکی از دلایل مهمی که می تواند منجر به ریجکت شدن یک مقاله شود، می تواند این باشد که نویسنده نتواند هدف مشخصی که برای این مقاله تعیین شده است را به شکل و شیوه ای که می خواهد؛ در کار خودش بیان کند. نوع نوشتن مقاله باید به گونه ای باشد که شما بتوانید به راحتی با خواندن آن درک کنید که مقاله درباره چیست و نویسنده می خواهد چه هدفی را دنبال کند. بنابراین پیشنهاد میشود که قبل از هر چیزی برای مقالهای که میخواهید بنویسید، هدف مشخصی تعیین کنید و سعی نمایید تا با استفاده از ادبیات مناسب، پیام و هدف مقاله خود را بیان کنید. این امر به شما کمک میکند تا شانس این که مقاله شما توسط ژورنال ریجکت شود، کاهش پیدا کند.
ژورنالها مقالاتی را که در ژورنال دیگری تحت بررسی باشند؛ مورد بررسی قرار نمی دهند. بنابراین یکی از دلایل دیگری که ممکن است منجر شود که مقاله ای که برای ژورنالی فرستاده اید؛ تأیید نشده باشد؛ این باشد که شما مقاله خودتان را برای یک ژورنال دیگر فرستاده باشید. معمولاً این گونه است که اکثر ژورنال ها در بخش راهنمای خودشان مشخص میکنند که در صورتی مقاله شما را بررسی می کنند که شما آن را برای هیچ ژورنال دیگری نفرستاده باشید.
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است منجر شود که مقاله شما پذیرش نشود؛ این است که شیوه نگارش شما غیر قابل فهم باشد. این موضوع معمولاً زمانی رخ می دهد که فردی که این مقاله را می نویسد انگلیسی ضعیفی داشته باشد و یا این که نتواند از ادبیات مناسبی در کار خود استفاده کند. در صورتی که مقاله شما از گرامر بد، اشتباهات و غلط های املایی، اشتباهات در کشیدن جداول و غیره برخوردار باشد؛ ژورنال آنرا قبول نمی کند.
در هر ژورنالی، یک فرمت یا قالب مشخصی برای نوشتن وجود دارد که شامل نوع رفرنس دهی، نوع فونت، اندازه فونت، میزان حاشیه ها، غیره می باشد. در صورتی که شما هیچ کدام از این استانداردها را بررسی نکنید؛ نمی توانید انتظار داشته باشید که ژورنال مقاله شما را قبول کند. بنابراین عمل نکردن به استانداردهای نوشتاری یک ژورنال می تواند یکی از دلایل عمده برای ریجکت شدن یک مقاله باشد. بنابراین باید اطمینان حاصل کنید که تمام راهنماهای لازم در خصوص فرمت و قالب مقاله این ژورنال را مطالعه کردهاید و کارهای لازم را انجام داده باشید.
برخی اوقات است که نتیجه تحقیقات یک مقاله منجر به این نمی شود که به ژورنال ارزش و اعتباری بدهد. مخصوصاً زمانی که یافته های مرتبط با این مقاله جنبه کاربردی و نوآوری ندارد و منجر به ایجاد پیشرفت جدیدی در این زمینه نمی شود. در صورتی که چنین وضعیتی وجود داشته باشد؛ احتمال این که مقاله ای که شما برای این ژورنال فرستاده اید، ریجکت شود بسیار زیاد است. بنابراین باید سعی کنید حتماً مقاله ای ارایه کنید که جنبه کاربردی داشته باشد و به ژورنال ارزش و اعتبار بدهند چون در غیر این صورت احتمال ریجکت شدن آن بالا خواهد بود.
فرضیات تحقیق یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که به هنگام بررسی کردن یک مقاله باید درنظر گرفت. فرضیات تحقیق در حقیقت بیانیه ای است که بر اساس تحقیقاتی که محقق در گذشته انجام داده است، انجام می شود. سپس محقق سعی می کند تا بر اساس پژوهش خود، ثابت کند که فرضیه تحقیق درست است یا غلط. در صورتی که نویسنده نتواند کار را به گونه ای انجام دهد که فرضیه تحقیق را به خوبی مشخص کند و کاری کند که خواننده به خوبی آن را بفهمد؛ در این صورت احتمال ریجکت شدن این مقاله بالا می باشد.
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است منجر به این شود که مقاله ریجکت شود؛ این است که داده هایی که در طول این تحقیق جمع آوری شده اند؛ به اندازه کافی قوی و معتبر نباشند که بتوانند منجر به رسیدن به نتیجه های مطلوبی در مقاله شوند. این موضوع ممکن است به این دلیل باشد که یا اندازه نمونه اصلی کم باشد و یا این که گروه کنترلی تحقیق (control group) به خوبی تعریف نشده باشد. در صورتی که داده های موجود فرضیه تحقیق را به اندازه کافی حمایت نکنند؛ ریجکت شدن مقاله انکار ناپذیر می باشد!
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است منجر به این شود که مقاله شما رد شود میتواند این باشد که تحلیلهای به کار گرفته شده در مقاله شما ضعیف باشد. به هنگام انجام دادن یک تحقیق، یکی از مهم ترین نکته هایی که باید درنظر گرفت این است که تحلیل های مناسبی در کارتان انجام شود. در صورتی که تحلیل مناسب مرتبط با تحقیق انجام نگیرد؛ احتمال این که این مقاله توسط ژورنال مربوطه ریجکت شود، خیلی زیاد می باشد. البته نمی توان انکار کرد که انتخاب کردن تحلیل مناسب برای تحلیل کردن نتیجه ها ممکن است کار دشواری باشد ولی بدون تردید در صورتی که برای انجام این کار کمی دقت کنید؛ به راحتی می توانید این کار را انجام دهید. تحلیل های اشتباه یکی از مهم ترین عواملی هستند که می تواند منجر به ریجکت شدن مقاله به شکل کامل شود.
یکی دیگر از عواملی که میتواند منجر به ریجکت شدن یک مقاله توسط یک ژورنال شود؛ استفاده کردن از روش شناسی غلط و اشتباه برای تحقیق می باشد. در صورتی که شما برای انجام یک نوع تحقیق از روشهای قدیمی استفاده کنید (در صورتی که ممکن است روش های جدیدی برای این تحقیق وجود داشته باشند) بدون تردید این کار منجر به ریجکت شدن مقاله تان از طرف ژورنال مورد نظر می شود.
در صورتی که نتیجه هایی که حاصل از تحقیقات در یک مقاله هستند به گونه ای باشند که منجر به این نشوند که بتوان از آنها یک نتیجه گیری کلی و نهایی کرد؛ در این صورت احتمال این که این مقاله ریجکت شود بالا میباشد.
در صورتی که کارهایی انجام دهید که با اخلاقیات کلی تحقیق در تناقض باشد؛ باید انتظار داشته باشید که مقاله شما رد میشود. به عنوان مثال این که رضایت یکی از شرکت کنندگان در تحقیق وجود نداشته باشد و یا مواردی از این قبیل، میتواند منجر به ریجکت شدن مقاله شما شود.
کار چاپ کردن یک مقاله در ژورنالهای مختلف عملی سختی است و محققان برای این که کاری کنند که مقالههایشان به خوبی در ژورنال های معتبر به چاپ برسد؛ باید به نکته های مختلف زیادی توجه کنند. زیرا عمل کردن به این نکته ها می تواند کمک های زیادی به آن ها بکند.